Nyheiter frå NRK Møre og Romsdal

   

Ytste Skotet har opna!

Ytste Skotet - vårstemning 2018 - Klikk for stort bildeYtste Skotet - vårstemning 2018 Ytste Skotet

Kirsi Räty er, som kjent, avdelingsleier for Ytste Skotet. Fjellgarden som også er eit levande museum i heile sommarhalvåret. Ho kan no melde at dei har opna for sesongen. Sjå meir om kva ho skriv om dette. Det er ikkje reint lite som skal skje framover!

Publisert av Hallgeir Hove. Sist endret 14.05.2018

 

 

Ytste Skotet har åpnet for sesongen!

Fjellgarden Ytste Skotet har åpnet for sesongen, og den første museumssøndag med båtskyss fra Dyrkorn blir 20.mai.

 • I år skal vi ha fem arrangement i løpet av sesongen, alt fra familiesøndag i mai til biologisk vandring på slåtte-engene i juli, konsert med Majorstuen og slåttedugnad i august og slåttesøndag med myrslått i september, forteller Kirsi Räty, avdelingsleier for Ytste Skotet. I tillegg til åpne søndager blir det rundt 10 skoleklasser og mange andre grupper på besøk i ukedagene.
   
 • Det er gledelig å se at det er mange som vil komme og besøke oss, og at spesielt barn og unge vil oppleve det enkle livet på en fjellhylle.I løpet av sesongen har Ytste Skotet rundt 2000 besøkende. Mange av de besøkende overnatter på garden og deltar i det praktiske arbeidet. I tillegg til gjester og ansatte er det flere frivillige som kommer og hjelper til.
   
 • Det er mange trofaste lokale frivillige, og via programmet «Workaway» får vi også unge frivillige for eksempel fra Frankrike, Tyskland og England. Uten frivillig innsats hadde det ikke gått an å drive garden, sier Räty. Ho ønsker alle sammen hjertelig velkomne til gards, både gjester og frivillige.
   
 • Det enkleste er å komme på dagsbesøk på åpne søndagene med båtskyss fra Dyrkorn. Elles kan man komme over fjellet eller med egen båt. Grupper kan leie skyssbåt også utenom de fastsatte søndagene.

 

Ytste Skotet er en avdeling i Stiftinga Sunnmøre Museum i Storfjorden i Stordal kommune. Vi har som målsetting å vise hvordan en vegløs hyllegard ble dreven i førindustrielle tider, og skape gode holdninger til natur, kultur og historie. Vi tar imot skoleklasser og andre grupper, og organiserer museumssøndager gjennom hele sommeren. Det er Storfjordens Venner som eier garden, og Stiftinga Sunnmøre Museum har ansvar over drift.

 

 

Sommerprogram 2018 på Ytste Skotet

Søndag 20.mai: Sesongåpning på Ytste Skotet. Kom og opplev vårstemning på garden. Du kan hilse på dyra, bake flatbrød, bli med på guidet tur rundt alle Skotet gardene, skyte med pil og bue og se hvordan man lager brunost i Eldhuset. I kafeen på løa kan du kjøpe kaffe, saft og hjemmelaga kaker og brødskiver.

Søndag 17. Juni. Åpen søndag på Ytste Skotet. Vi arrangerer neververksted hvor barn og unge kan lære seg å lage knivslire og flusmekker med never. Det blir også guidet tur til alle gardene på Skotet og kafe i løa.

Søndag 1. juli. Sommersøndag på Ytste Skotet. Denne søndagen kan du bli med på biologisk vandring på slåtte-engene. Blomsterengene, slik vi husker de fra barndommen, er blitt formet av århundrer med samspill mellom mennesker og natur. Med modernisering av landbruket, endret arealbruk og gjengroing er de mange gamle slåttemarkene gått ut av bruk, og i dag er slåtte-eng en trua naturtype. Biolog Dag Holtan skal være med på vandringen og lære oss om orkideer og andre spennende arter som hører til engene. Det blir også kafe i løa med salg av rømmegrøt og tid til å nyte sommersøndag langt unna hverdagsmaset.

8.-22.juli har vi sommerpause på Ytste Skotet. Da er det frivillige fra Storfjordens Venner som skal passe på garden og ta imot dagsgjester. Den perioden er det ikke mulig å overnatte eller få servering på Ytste Skotet, men du kan komme på dagstur over fjellet eller med egen båt.

Søndag 12.august. Sommerens høgdepunkt på Ytste Skotet blir løakonsert med folkemusikkensemble Majorstuen. Det energiske folkemusikkbandet har spilt nærmere 300 konserter i 20 land og kommer nå til Ytste Skotet med konsert Skrible!

Det er ikke ofte Morgan Kane, Kristin Lavransdatter, Per Waglen og Lensmann Geissler blir nemd i samme setningen. Men da de fem musikere og komponistene i Majorstuen vært utfordret av Norsk Litteraturfestival til å bruke litteratur som inspirasjon for ny musikk, lat de seg inspirere av hele spennet fra moderne underholdningslitteratur til klassiske verk. I Skrible bruker Majorstuen sitt folkemusikalske fundament, sin fantasi og sin kreativitet til å kommentere, kontrastere og abstrahere de mange aspekter med litteraturen. Etter 17 års musikalsk samarbeid har de skapt sitt eget uttrykk, og med folkemusikken sin estetikk i botn reiser de i ulike musikalske landskap – og er alltid forfriskende og overraskende på scena.

Konsert blir holdt kl. 13.30. og skyssbåten går mellom 10-12 fra Dyrkorn. Det blir også kafe med kaffe, saft, kaker og hjemmebakte brød. Skyssbåt tilbake til Dyrkorn går mellom 15.30-17.

Pris: Båtskyss + konsert 400kr voksne, 200kr barn. Bare konsert (om du kommer over fjellet) 200kr voksne, 100kr barn. Mot studentbevis får du 50 kr rabatt på konserten.

16.-19. august: slåttedugnad på Ytste Skotet. Vi holder på med slåtten hele august, men spesielt den helgen inviterer vi på dugnad for å slå et slag for slåttemark. Dugnad blir holdt i samarbeid med Naturvernforbundet i Møre og Romsdal. Ankomst er på torsdagskveld rundt 18, og dugnad avsluttes på søndag rundt 16. Du kan være med å slå, rake og hesje og å hjelpe til med matlagning og oppvask. Mot arbeidsinnsats får du mulighet til å lære deg å slå med ljå og slipe den, gratis kost og losji (i sovesalen på stabburet med egen sovepose eller ta med telt) og garantert noe fine dager oppe på en fjellhylle. Plass til maks 15 personer, ring oss på 97508300 om du lurer på noe eller vil være med.

16.september: Høstsøndag på Ytste Skotet. Denne søndagen inviterer vi gjester med oppå på den vakre myra i Skotsdalen. September er tiden for myrslått, så alle som vil kan være med og prøve seg med ljå, og vi serverer bålkaffe med blåbærkake. Det tar cirka 10 minutt å gå opp fra garden til myra.

Det er også mulig å besøke garden utenom søndagene, men da må du komme til fots over fjellet eller med egen båt. Til større grupper kan vi bestille skyssbåt (Fjordcruise). Ved å bestille på forhånd kan man få mat og overnatting om vi har ledig. Pris for overnatting er 300kr voksen og 150kr barn på stabburet med egen sovepose. Du kan få frokost for 100kr voksen og 50 kr barn og middag for 250kr voksen og 150 kr barn.

I år har vi samlet billettpris for båt og museumsbillett på åpne søndagene, og vi har fått Izettle så du kan betale med bankkort oppe på garden. Pris for voksne er 260kr og barn 120 kr. Prisen inkluderer båtskyss begge veier, museumsbillett og alle aktiviteter og omvisning på garden. Du kan også komme til fots over fjellet og da betaler du bare museumsbillett 60 kr voksne og 20 kr barn. Alle søndagene har vi kafe med mulighet å kjøpe seg kaffe og kaker og brød bakt i vedkomfyr. Du kan også ta med egen matpakke og nyte den på tunet eller inne i løa – men husk å ta med søppel heim. Båten går kl. 11 fra Dyrkorn og returnerer kl. 15. til Dyrkorn. Skyss over fjorden tar cirka 10 minutt, og stien oppe til garden en liten halvtime. Skyssbåt har plass til 14 personer, så vær forberedt på litt ventetid på kaia.

Hjertelig velkommen til gards!

 

Om du har lyst, kan du ta eit tilbakeblikk på ei rad tidlegare reportasjar om Ytste Skotet på vår nettside.

Ytste Skotet er sjølvsagt også for lengst på facebook!

Liten tvil om at vi er heldige!

 

   

Søk

Kontakt oss

Stordal kommune
Besøksadr.: Stordalsvegen 550 Postadr.: Kommunehuset
6250 Stordal
E-post : postmottak@stordal.kommune.no
Telefon
: 70279100

Beredskap
: Sjå venstre meny

Skriftstørrelse

Normal skriftstørrelse Større skriftstørrelse Størst skriftstørrelse

Snarveier

 • Utskriftsvennlig versjon SkilleTegn
 • Kontakt oss SkilleTegn
 • Legg til favoritter

Galleri

Fotograf: Bjørnar Midtbust
Hovsstranda frå Småbåthamna
Bjørnar Midtbust
Levert av ACOS AS